Kochani, wiem, że macie dużo zmartwień, spraw, nauki i pracy. Mimo wszystko zachęcam Was, byście znaleźli chwilkę dla najbliższych. Warto znaleźć czas na zajęcia kreatywne, rozwijające zainteresowania. A najbardziej warto robić coś razem z rodziną :))
WYZWANIE NR 2 - robimy samodzielnie najwspanialszy, najpyszniejszy i najswojeńszy :) GROSZEK PTYSIOWY :)
Przepis jest bardzo prosty. Dziś go osobiście wypróbowałam. Groszek jest świetną przekąską i dodatkiem do zup. U mnie dziś stanowił dodatek do zupy z pora Leona. O, tego oto:
(spójrzcie, jak mu się nonszalancko kosmyk włosów wokół twarzy zakręcił...)
No więc, do dzieła!!
Składniki na groszek:
40 g masła (ciut mniej niż 1/4 kostki)
100 ml wody (niepełne pół szklanki)
80 g mąki (pół szklanki)
2 jajka
duża szczypta soli
Wykonanie:
Do małego garnka wlewamy wodę i dodajemy masło. Włączamy ogień i czekamy, aż masło się rozpuści.
(na patelni pokrojony Leon, którego podsmażyłam do zupy)
Gdy masło będzie całkowicie płynne, dodajemy sól i całą mąkę.
Energicznie mieszamy łyżką, aż stworzy się jednolita masa. Zdejmujemy rondelek z ognia i lekko studzimy masę (musi być schłodzona, by jajka się nie ścięły). Po przestudzeniu dodajemy jedno jajko i miksujemy (można mikserem, blenderem lub ręczną ubijaczką), aby napowietrzyć masę. Gdy jajko się wmiesza, dodajemy kolejne i znów miksujemy.
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Ja takiego nie miałam, więc masę przełożyłam do foliowej koszulki na dokumenty - trzeba obciąć 3 mm rogu koszulki i wyciskać masę jak tradycyjnym rękawem.
Żeby masa znalazła się w rogu koszulki, położyłam ją na blacie i przeciągnęłam dłonią po koszulce..
Na blaszce układamy papier do pieczenia i wyciskamy z masy małe kuleczki o średnicy ok. 1 – 1,5 cm (urosną w piekarniku). Pamiętajcie, by zachować odstęp między kuleczkami.
Teraz już wiem, że nie można koszulki ściskać zbyt mocno, bo...
...może się zdarzyć małe niepowodzonko :D
Żeby nie stracić ciasta, resztę nakładałam za pomocą dwóch łyżeczek. Kulki wyszły mi większe, ale są tak samo pyszne. Może i Wy spróbujecie nowych kształtów..?? :)
Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200-210 stopni i pieczemy przez około 10 minut.
No, to teraz czekam na Wasze kulinarne poczynania. Pamiętajcie, by się przy tym dobrze bawić, dobrze..?? :)
Dajcie znać, jeśli uda się Wam zrobić pyszny groszek. Czekam na efekty, jak poprzednio, pod adresem:
pedagozkasp@wp.pl
Do zjedzenia....yy...to znaczy.. do usłyszenia!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz